Wat houdt een verlatingsangstfase bij baby’s in?
Iedereen, jong en oud, kan met verlatingsangst te maken krijgen. Bij baby’s gaat het vaak om een specifieke fase die ze doormaken. Het is dus een normaal proces dat bij de ontwikkeling van je kleine hoort.
Je baby vertoont verlatingsangst wanneer hij huilt als jij, of iemand anders waarmee hij vertrouwd is, zijn gezichtsveld verlaat. Veel kinderen hebben ‘s nachts verlatingsangst. Ze willen dan niet meer alleen in hun kamer slapen. Andere baby’s hebben ook overdag last van verlatingsangst, waardoor je bijvoorbeeld niet even snel de was in de machine kunt doen wanneer je baby in de box aan het spelen is.
Soms ontstaat er tijdens de fase van verlatingsangst ook eenkennigheid. Je kleine wil eigenlijk alleen nog maar bij jou of je partner zijn. Andere mensen vindt hij spannend, ook als het om een vriend van de familie gaat die zo nu en dan over de vloer komt.
Op welke leeftijd hebben veel baby’s last van verlatingsangst?
Ieder kind is anders. Waar sommige baby’s al vrij jong niet meer door hun vader of moeder alleen gelaten willen worden, maken anderen pas later een verlatingsangstfase door. Vaak gaat het om kinderen van 8 tot 24 maanden oud.
Betekent dit dat als je baby van 8 maanden oud verlatingsangst vertoont, dat je hier nog meer dan een jaar mee moet worstelen? Niet per se. In de verlatingsangstfase zul je pieken en dalen tegenkomen.
Over het algemeen ervaren baby’s verlatingsangst het meest wanneer ze 8 maanden, 12 maanden, 18 maanden en 24 maanden oud zijn. Ieder kindje is anders. Je merkt dan ook misschien dat jouw baby op andere momenten een piek doormaakt of voor een langere periode last van verlatingsangst heeft.
Hoe herken je verlatingsangst?
Jij en je kleine zijn onafscheidelijk van elkaar en dat is hartstikke goed. Heb je echter het gevoel dat je je baby geen seconde meer alleen kunt laten? Dan is de kans groot dat je kleine een verlatingsangstfase doormaakt. Verlatingsangst uit zich op verschillende manieren. Herken je een of meerdere punten die hieronder worden genoemd? Dan zit je kindje waarschijnlijk momenteel in een verlatingsangstfase.
Je kindje gaat huilen als je hem bij de oppas achterlaat, ook als hij hier eerder geen problemen mee had.
Als je de kamer even verlaat of uit zicht bent, raakt je baby in paniek.
Je kindje slaapt moeilijker in of huilt ‘s nachts, omdat jij niet in de kamer bent.
Je baby kalmeert wanneer je de kamer in komt.
Bij onbekende situaties verschuilt je kindje zich bij jou.
Verlatingsangst bij baby’s is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Het ontstaat meestal vrij plotseling en het is geen gevolg van iets wat jij wel of niet hebt gedaan. Dat gezegd hebbende, kan verlatingsangst wel vervelend zijn, zowel voor jou als je baby. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je kleine door deze fase heen te helpen.
Zo ga je om met verlatingsangst ‘s nachts
Ook al is verlatingsangst een heel normaal fenomeen, je wilt het liefst zo snel mogelijk weer dat zowel jij als je kleine van een goede nachtrust genieten. Beddies geeft je graag wat tips waarmee je je baby door de verlatingsangstfase heen helpt.
Creëer een bedtijdritueel
Met een bedtijdritueel kalmeer je je kleine. Je baby leert de routine kennen en weet precies wat er gaat gebeuren. Dit geeft hem houvast. Neem dus lekker de tijd om je kleine voor te lezen, om een liedje te zingen en om elkaar een knuffel te geven. Heb je al een bedtijdritueel? Probeer hier dan zo goed mogelijk aan vast te houden, ook al is dit misschien moeilijk wanneer je baby last heeft van verlatingsangst.
Geef je kleine een nieuw knuffeltje
Met een knuffeltje geef je je kind iets wat vertrouwd aanvoelt, ook al ben jij even niet in de buurt. Heeft je kleine nog geen favoriete knuffel? Dan kun je er een uitkiezen waar je kindje veilig mee in bed kan slapen. Draag het knuffeltje een dag onder je kleding, zodat het naar jou ruikt. Nog een goede tip: koop twee identieke knuffels. Als er een kwijtraakt of stuk gaat, heb je een reserve. Ruil de knuffels wekelijks om, zodat ze tegelijkertijd oud worden. Als je er slechts 1 gebruikt en die raakt na een paar maanden kwijt, zal je kindje niet gefopt worden door het tweede knuffeltje dat nieuwer aanvoelt.
Laat je kleine weten dat je er bent
Zet de verlatingsangst op wanneer het bedtijd is? Probeer de bedtijdroutine zo goed mogelijk aan te houden. Huilt je kleine toch? Dan kun je ervoor kiezen om steeds even kort bij je baby langs te gaan. Als hij oud genoeg is om je te begrijpen, vertel je hem dat het tijd is om te slapen, maar dat je in de buurt bent. Wees kalm, hou de checks kort en geef je baby niet te veel aandacht, om te voorkomen dat de checks een beloning worden voor het huilen.
Wacht een minuutje
Je ligt fijn te dromen en je kindje wekt je met gehuil. Bij sommige baby’s werkt het als je even een minuutje wacht voor je het gaat troosten. Het kan zijn dat je kleine van schrik is gaan huilen, maar vervolgens vrij snel weer verder slaapt. Valt je kleine niet vanzelf in slaap? Ga dan naar hem toe om hem even te troosten. Laat je kleine vervolgens zonder jouw hulp weer in slaap vallen.
Praat erover
Is je kleine al wat ouder? Dan kun je ook met hem over zijn angsten praten. Laat hem weten dat je altijd in de buurt bent en dat zijn knuffeltje over hem waakt. Een nachtlampje kan in sommige gevallen ook helpen.
Wees geduldig
Het is niet makkelijk als je regelmatig je bed uit moet, omdat je kleine verlatingsangst heeft. Hou in gedachten dat je baby niet huilt om je te pesten, maar dat hij echt bang is. Met veel geduld en liefde help je je kindje over zijn angsten heen. Wees ook consistent. Dit is niet eenvoudig wanneer je moe bent, maar routine zal je baby helpen om beter te slapen.
Een complimentje
Hoewel verlatingsangst een uitdaging is voor zowel je kleine als voor jou en je partner, laat het ook zien dat je baby jou vertrouwt. Hij rekent erop dat jij heel goed voor hem zorgt. Onthoud dus altijd dat verlatingsangst bij baby’s niet voortkomt uit een negatieve ervaring, maar juist laat zien dat je kleine zich emotioneel ontwikkelt en heel veel van je houdt. Verlatingsangst is dus eigenlijk een complimentje voor goed ouderschap. Met dat in gedachten en veel liefde en geduld, kunnen jullie samen verlatingsangst overwinnen!